[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Każdy z cykli charakteryzuje się istotnymi zmianami fizycznymi i psychicznymi oraz energetycznymi.[21] W kulturach orientalnych, a więc również i chińskiej, umysł rozumiany jest szerzej niż w tradycji europejskiej.Obejmuje on nie tylko racjonalny intelekt, rozum, ale także podświadomość, emocje i uczucia, intuicję itp., czyli właśnie to, co my zaliczamy do “serca”.[22] Chińczycy pod pojęciem śledziony uwzględniają dwa fizyczne narządy: śledzionę i trzustkę.[23] Termin “substancja” ma w medycynie chińskiej nieco inne znaczenie — nie mówi się o przemianie materii, lecz materii w energie, a tej dalej w substnację.I tak na przykład śledziona odpowiedzialna jest za jakość krwi i innych płynów ustrojowych, nerki (szczególnie lewa) związane są z kośćmi, zębami, szpikiem i mózgiem, wątroba kontroluje ścięgna i mięśnie, itd.Proces tworzenia substancji zachodzi w całym obiegu odżywczym, jednakże główną rolę odgrywają żywioły ziemi i wody, Pierwszy ruch umożliwia przemianę materii pożywienia na energię, równocześnie zapoczątkowując w oparciu o tą energię tworzenie substancji — płynów ustrojowych, które umożliwiają dalszą rozbudowę organizmu.Drugi z wymienionych ruchów, wykorzystując płyny ustrojowe oraz energię uzyskaną z pożywienia i powietrza, nadaje im wyższy stopień organizacji już jako substancje ciała.[24] Współcześnie panuje w naszej cywilizacji przesadny kult witamin- Większość ludzi dała sobie wmówić, że surowe jarzyny i owoce są zdrowsze od gotowanych.Tymczasem jest to półprawda, łatwa do wyjaśnienia również na gruncie medycyny zachodniej: tylko ludzie mięsożerni mają duże zapotrzebowanie na witaminy oksydoredukcyjne (C i B), natomiast wegetarianie potrzebują ich w minimalnej ilości.Ponieważ jednak dieta mięsna przeważa, zapanował stereotyp głoszący konieczność spożywania wysokowitarninowego pożywienia.[25] Chodzi tu o odpowiedni sposób gotowania zgodny z następstwem żywiołów.Przepis na taką zupę podany jest w rozdziale “Wybrane potrawy sporządzane wg reguły pięciu przemian”.[26] Termin “płuca” obejmuje cały układ oddechowy.[27] Jest to jedyny z narządów, w którym nadmiar jang lub jin (jak wielki by nie był) nie powoduje negatywnych skutków zaliczanych do szerokiej kategorii “chorób z nadmiaru”.Możliwy jest tu tylko niedobór, natomiast we wszystkich pozostałych narz dach może występować nadmiar lub niedobór.[28] Nadmierny w sensie: sztuczny, wymuszony, niepohamowany, bez powodu.Prawdziwego, czyli naturalnego i spontanicznego śmiechu nigdy nie jest za dużo.[29] Uważność to dogłębne i prawdziwe przeżywanie każdego doznania, jednakże bez uzależniania się od emocji z tym związanych.Dzięki temu życie jest pełniejsze, a zarazem pozbawione huśtawki emocjonalnej.[30] W kuchni polskiej znajdujemy bardzo dużo potraw opartych na mięsie i tłuszczach wieprzowych.Jednak wieprzowina wieprzowinie nierówna.W tradycji chińskiej można spotkać się z zastosowaniem wieprzowiny w celach leczniczych lecz w takich przypadkach chodzi o mięso pochodzące z czarnych świń.Zwierzęta te są hodowane w wielu krajach, lecz nie w Polsce, a warunki ich życia są znacznie bliższe naturalnym, (wypas na polach, pasze przygotowywane indywidualnie, pozbawione sztucznych środków konserwujących, unikanie nadmiernego zagęszczenia zwierząt).Przemysłowy chów zwierząt rzeźnych stosowany u nas (bez względu na to, czy odbywa się w małym gospodarstwie, czy w wielkich chlewniach) nie spełnia tych warunków, co doprowadza do wynaturzenia zwierząt.Skutkiem tego ich mięso staje się “skondensowaną trucizną” — zawiera powstałe na tle przewlekłego stresu, zmagazynowane głównie w tkance tłuszczowej produkty przemiany materii, które wprowadzone do organizmu ludzkiego wywierają trujące działanie.Wynika to z biologicznego podobieństwa przemian metabolicznych u świni i człowieka (np.podobne hormony).W kościach tych zwierząt, zgromadzone zostają w dużych ilościach substancje chemiczne używane do konserwacji pasz, różne leki, w tym antybiotyki, środki ochrony roślin itp.Wysoka zawartość tłuszczu w wieprzowinie, jak stwierdzono, ma znaczący udział w patogenezie wielu chorób.Wobec powyższych faktów słusznym jest ograniczenie ilości spożywanego mięsa i dążenie do tego, aby pochodziło ze znanych źródeł oraz było przygotowywane w sposób równoważący jego jednostronną naturę.[31] Nie chodzi tu o negowanie wartości witamin, bo przy poprawnym odżywianiu ich ilość jest wystarczająca nawet w przypadku przewagi dań gotowanych.[32] Sposób odżywiania wpływa również na stan umysłu, na emocje i uczucia, pamięć i motywacje.[33] Te same gatunki roślin leczniczych mogą mieć bardzo różną moc w zależności od szerokości geograficznej czy wysokości na jakiej rosną.[34] Typowymi przykładami na choroby wywołane przez “gorąco płuc” są: zapalenie płuc, kaszel suchy lub z odpluwaniem żółtego śluzu, gruźlica płuc, nowotwory płuc itp.[35] Wszystko to są określenia związane z diagnozowaniem według chińskiej medycyny; odpowiadałoby to w terminologii zachodniej medycyny m.in.kaszlowi z dużą ilością białego śluzu.[36] Sól należy do przemiany wody, ma smak słony i naturę zimną (han), z czym jak wiadomo wiąże się ruch skupiający, dośrodkowy.Makrobiotyczna klasyfikacja soli jako jang jest całkowicie fałszywa i stalą się jedną z głównych przyczyn powstania alkoholizmu w Japonii![37] Do prawdziwych nieporozumień należy zaliczyć popularny w Polsce slogan “cukier krzepi”.O wiele prawdziwszym wydaje się być najnowszy pogląd współczesnej medycyny określający biały cukier jako “białą truciznę”.[38] Nie stanie się to oczywiście z dnia na dzień, trzeba trochę czasu, by zauważyć zmiany.[39] Melasa, czyli słód jęczmienny doskonale wzmacnia krew i czi śledziony oraz pobudza wytwarzanie płynów wewnętrznych.[40] Pamietajmy, że mleko matki-zawiera 0,7% białka, natomiast krowie ma go około trzy razy więcej.[41] Zimne mleko z cukrem to popularny środek najskuteczniej zmuszający organizm do produkcji śluzu [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hanula1950.keep.pl