[ Pobierz całość w formacie PDF ] .Normalne panie domu na ogół przygotowują grzanki w piecyku.Zdaje się, że normalnąpanią domu byłam dwa razy w życiu i nie więcej, z przyczyn bardzo prostych.Albo robiłamprzyjęcie i piecyk miałam zajęty czym innym, jakimś mięsem względnie kruchymi ciastkami,albo robiłam zwykły obiad i wówczas nie miałam czasu zawracać sobie głowy zapalaniem irozgrzewaniem piecyka.Znalazłam prostszą metodę.Bułeczkę w drobną kostkę pokroić, to żadna sztuka i trwa dwie minuty.Kostkę się rzucana dużą patelnię z odrobiną masła i potem wystarczy już tylko od czasu do czasu pomieszać.Przyrumienia się same, zdążą nawet wystygnąć i z głowy.Bułeczka nawet nie musi być takabardzo świeża.GRZYBYGrzyby mają tę przyjemną cechę, że są niskokaloryczne.Głównie może dzięki temu, żesą także niestrawne.Nie będę ich rozdzielać na cały alfabet, tylko załatwię je hurtem.Jako pierwsze, pchająmi się na myśl kurki i pieczarki.Grzyby mają tę przyjemną cechę, że są niskokaloryczne.Głównie może dzięki temu, że są takżeniestrawne.KURKINiby nic, a stwarzają mnóstwo możliwości.Rosną wszędzie, można ich nazbieraćsamemu i nie bywają robaczywe.Chrupkość sprawia, że da się z nich zrobić wszystko.Nie wiadomo dlaczego, przez całe lata karmiono mnie grzybami, w których znajdowałasię cebula.Wcale nie zawsze ta cebula jest potrzebna.Szczególnie przy kurkach po większejczęści można ją sobie darować.%7łeby zrobić zwykłe kurki duszone, kroi się umyte grzybki nie bardzo drobno, wrzuca dogarnka i czeka, aż puszczą sok.Można na początek dolać odrobinę wody, tyle, żeby się niezaczęły przypalać, albo na dnie garnka umieścić kawał masła.Potem zostawić w spokoju,mieszając tylko od czasu do czasu i pilnując przykrycia.Trwa to długo, co najmniej godzinę.Potem dolewa się już tylko gęstej, kwaśnej śmietany, wbija się jajko, soli się, pieprzy dośćobficie pieprzem zwykłym i ziołowym, i na tym koniec, pożywienie gotowe.PIERO%7łKI Z KUREKJedna z najlepszych potraw świata i oczywiście jej podstawą jest farsz.W ciasto napierogi nie będę się wdawać.Farsz przyrządza się następująco: Ugotować kurki w dużej ilości wody, nie krojąc ichwcale, w całości.Gotowanie musi potrwać co najmniej godzinę, nawet do dwóch, i o tyle niewchodzi w paradę, że odbywa się samo.Mieszać nie trzeba, zmniejszyć ogień i po krzyku,można się zająć czym innym.Jeśli ktoś chce i potrafi, może przez ten czas zagnieść ciasto.Po tej jednej czy dwóch godzinach należy przecedzić kurki, używając durszlaka iprzepuścić przez maszynkę do mięsa.W zmieloną masę wbić jedno albo dwa jajka, wsypaćdwie czubate łychy majeranku i jedną łyżkę tartej bułki, posolić i popieprzyć.Na dużej patelni roztopić i przyrumienić słoninę, drobno pokrojoną, żeby wyszły małeskwareczki.Wrzucić na to grzybną masę, wszystko razem podsmażyć, mieszając, i wzasadzie farsz gotowy.Nadziać pierogi i ugotować.Warianty wyglądają następująco:Można dołożyć cebulę, niedużo, w dwojakiej postaci.Albo przepuścić surową cebulęprzez maszynkę razem z kurkami, albo, drobno pokrojoną, rozparzyć na patelni razem zesłoniną.Można nie robić pierogów, tylko nadziewane naleśniki, ale pierogi są lepsze.Można niczego nie nadziewać, tylko wykonać krokieciki z samego farszu.Uformowaćłyżką grube placuszki, spłaszczone kulki, walce, czy cokolwiek innego, obtoczyć w jajku itartej bułce i zwyczajnie usmażyć, najlepiej na maśle.Cały urok tych pierogów polega na majeranku, więc jeśli ktoś nie lubi majeranku, niechnawet nie próbuje.Gorzej, że podanie ścisłych proporcji nie leży w moich możliwościach, od dawien dawnajuż robię to wszystko na oko, i podobnie postępowała moja matka.Nie przypominam sobie,żebym kiedykolwiek ważyła grzyby, zazwyczaj własną ręką zbierane, chyba że chodziło opieczarki.Posłużę się objętością.Ilość kurek, które na surowo zajmą trzy czwarte pojemności pięciolitrowego garnka,powinna dać po ugotowaniu i przejściu przez maszynkę czubaty talerz od zupy zmielonejmasy.Jest to akurat porcja na te dwie łychy majeranku, łyżkę tartej bułki, jedną małą cebulkę,jedno-dwa jajka i pięć do ośmiu deka słoniny.Majeranku nie żałować, nigdy nie będzie go zadużo.Jeśli grzybków wyjdzie więcej, rzecz oczywista, pozostałe składniki też muszą byćobfitsze.Takież pierogi można zrobić również z pieczarek i prawie dorównują tym z kurek.Prawie.!Nic innego się nie nadaje, ponieważ muszą to być grzyby twarde i chrupkie, którezawierają w sobie mało wody.PIECZARKIProdukując pierogi z pieczarek, postępujemy tak samo jak przy kurkach, tyle, że gotujesię je znacznie krócej.Wystarczy trzy kwadranse, a nawet pół godziny.Nie do tego jednakże pieczarki są akurat najlepsze.Przede wszystkim można je spożywać na surowo, co jest nader istotne przy odchudzaniu.Mnóstwo osób popełnia straszliwy błąd i te nieszczęsne pieczarki obiera, usuwając to, conajsmaczniejsze i nawet najwartościowsze.Nie ma to żadnego sensu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plhanula1950.keep.pl
|