[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W roku 1121, kiedy BolesÅ‚aw Krzywoustyostatecznie dokonaÅ‚ podboju Pomorza, na ziemi szczeciÅ„skiej jadanojuż niewÄ…tpliwie wÅ‚oskie orzechy.W poczÄ…tkach XII wieku kronikarzeniemieccy pisali o starym orzechu (rosnÄ…cym w Szczecinie), jakodrzewie czczonym przez Pomorzan.Istnieje kilka hipotez mówiÄ…cych o drogach, którymi orzech wÅ‚oskidotarÅ‚ do naszego kraju.WedÅ‚ug jednej z nich powinniÅ›my nazywaćgo woÅ‚oskim, jako że ponoć przywÄ™drowaÅ‚ do nas z BaÅ‚kanów przezrumuÅ„skÄ… WoÅ‚oszczyznÄ™.Za nazwÄ…: wÅ‚oski przemawia jednak hipoteza,którÄ… prezentuje M.Ziółkowska w książce GawÄ™dy o drzewach" Dlaczego wiÄ™c nazywamy go wÅ‚oskim? Otóż dlatego, że Å›wiÄ™ty Jacek,apostoÅ‚ Polaków, czyli Jacek Odrowąż, dominikanin żyjÄ…cy w latach1183 1257, domniemany autor pierwszej najstarszej zwrotki hymnuBogurodzica, bawiÄ…c jako kanonik katedralny krakowski w Rzymiew 1218 roku, tak zasmakowaÅ‚ w tamtejszych orzechach, że napchaÅ‚nimi podróżnÄ… sakwÄ™ i przywiózÅ‚ je do Polski, aby siÄ™ tu rozmnożyÅ‚ydla dobra naszej ojczyzny (.).Przywiezione przez Å›wiÄ™tego Jackaorzechy szybko rozeszÅ‚y siÄ™ po Polsce dziÄ™ki zakonnikom, którzy byliw ogóle pionierami wszelkiego sadownictwa w naszym kraju".Inna jeszcze hipoteza gÅ‚osi, że zostaÅ‚ przywieziony z Grecjistarożytnym szlakiem handlowym.Tak czy inaczej, do nas orzech wÅ‚oski przywÄ™drowaÅ‚ z poÅ‚u­dniowego wschodu i posuwaÅ‚ siÄ™ (jak niektóre inne drzewa) wzdÅ‚użDunaju, W Polsce, północnej granicy jego zasiÄ™gu, od dawna jestsadzony w ogrodach  poczÄ…tkowo wyÅ‚Ä…cznie dla ozdoby dworówi dworków, pózniej, tj.mniej wiÄ™cej od XV wieku, już jako drzewoo cenionych owocach, z których tÅ‚oczono cenny olej jadalny i wyra­biano farby olejne.Orzech to drzewo rosnÄ…ce dzisiaj dziko w Azji, poczynajÄ…c odTurcji, przez Iran, Indie do Japonii i uprawiane w wielu krajachÅ›wiata, w tym również w Polsce.JeÅ›li nie wymarznie w czasie jednejz ostrych zim, żyć może 400, a nawet 500 lat.Jest drzewem okazaÅ‚ym,dorastajÄ…cym nawet do 35 m wysokoÅ›ci.Kora pnia (czasami do 1,5m Å›rednicy) i konarów bardzo dÅ‚ugo jest gÅ‚adka, popielatoszarai dopiero z biegiem dziesiÄ…tków lat ciemnieje i pÄ™ka.Korona jego jestgÄ™sta, kulista, ale wyraznie spÅ‚aszczona.MÅ‚ode gaÅ‚Ä…zki zielone, soczyste,kruche, drewniejÄ…ce dopiero po latach.LiÅ›cie duże, 20 40 centymet­rów, nieparzystopierzastodzielne, o specyficznym zapachu.Poszczegól­ne listki zaÅ› jajowate, nagie, skórzaste, calobrzegie, na wierzchoÅ‚kuzaostrzone.Kwitnie w kwietniu i maju, wytwarzajÄ…c kwiaty mÄ™skie132 w formie dÅ‚ugich, ciemnych, wielokwiatowych kotek.KwiatostanyżeÅ„skie osadzone sÄ… pojedynczo lub po 2 3 (czasami nawet wiÄ™cej)na koÅ„cach rocznych krótkopÄ™dów.Jest typowym drzewem obcopyl-nym i wiatropylnym.Owoce to duże pestkowce z gÅ‚adkÄ… zielonÄ…naowocniÄ…, w Å›rodku  z twardÄ…, grubÄ… pestkÄ… zawierajÄ…cÄ… miÄ™sistejÄ…dro.Po dojrzeniu, we wrzeÅ›niu lub pazdzierniku, pÄ™kajÄ…ca naowocniÄ…po rozÅ‚upaniu odsÅ‚ania twardÄ… już, niemal kulistÄ… pestkÄ™ zwanÄ… orzechem wÅ‚oskim".Drzewa nadajÄ… siÄ™ do uprawy w glebach żyznych i zwiÄ™zÅ‚ych,przede wszystkim w dużych ogrodach, gdyż ich rozstaw (m.in.zewzglÄ™du na ocienienie, wyjaÅ‚owienie gleby i toksyczne dziaÅ‚anie na niÄ…opadajÄ…cych liÅ›ci) powinien wynosić aż 20 x 20 m.Orzechy zaczynajÄ…owocować pózno, bo dopiero po 8 10 latach.W celach leczniczych w czerwcu zbiera siÄ™ caÅ‚e liÅ›cie, obrywapojedyncze listki i suszy w cieniu, w przewiewnych miejscach.Uwaga,przy zbiorze nie wolno zerwać wiÄ™cej niż 10% liÅ›ci rosnÄ…cych nadrzewie, by go zbytnio nie osÅ‚abić.W koÅ„cu lipca z niedojrzaÅ‚ychjeszcze owoców zdejmuje siÄ™ zielone naowocnie i natychmiast suszyw temperaturze nie wyższej niż 35°C.LiÅ›cie zawierajÄ… garbniki elagowe, pochodne naftochinonowe(juglon i hydrojuglon), kwasy organiczne, flawonoidy, olejek eteryczny,mikroelementy i bardzo dużo, bo okoÅ‚o 1% witaminy C.W naowocni wykryto te same zwiÄ…zki co w liÅ›ciach, tyle żew różnych proporcjach.I tak na przykÅ‚ad jest ona znacznie bogatszaw garbniki i witaminÄ™ C, której w Å›wieżym surowcu jest aż 1,5%.Trzeba też wspomnieć o jÄ…drze nasiennym, czyli jadalnej częściwÅ‚oskich orzechów, bardzo bogatym w zwiÄ…zki odżywcze, bo zawie­rajÄ…cym na przykÅ‚ad 45 75% tÅ‚uszczu, 8 10% biaÅ‚ka, 5 15%substancji bezazotowych, witaminy A, B, E, mikroelementy (w tymżelazo i kobalt).Otóż okoÅ‚o 20 orzechów zaspokaja u jednego czÅ‚owieka dziennezapotrzebowanie na tÅ‚uszcze, a pod wzglÄ™dem energetycznym nieustÄ™pujÄ… one artykuÅ‚om pochodzenia zwierzÄ™cego.Orzechy  nasionamożna z powodzeniem przechowywać nawet przez 3 lata.LiÅ›cie i owocnia orzecha majÄ… silne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bakteriobójcze;dziaÅ‚ajÄ… Å›ciÄ…gajÄ…co na bÅ‚ony Å›luzowe jamy ustnej oraz przewodupokarmowego, hamujÄ… krwawienia z uszkodzonych naczyÅ„ wÅ‚oso­watych, zmniejszajÄ… różnego rodzaju stany zapalne, posiadajÄ… zdolnoÅ›ci czyszczenia" krwi.Napar z liÅ›ci orzecha.CzubatÄ… Å‚yżkÄ™ wysuszonych i rozdrobnionychliÅ›ci zalewamy 2 szklankami wrzÄ…cej wody, odstawiamy na 10 minut133 pod przykryciem i po przecedzeniu pijemy 3 4 razy dziennie przedjedzeniem przy niestrawnoÅ›ci, w przewlekÅ‚ych nieżytach żoÅ‚Ä…dka i jelit,w nieznacznych krwawieniach z naczyÅ„ w bÅ‚onie Å›luzowej przewodupokarmowego, w maÅ‚o nasilonych zatruciach pokarmowych, przyniedoborze witaminy C.Napar stosujemy również do pÅ‚ukania w stanach zapalnych jamyustnej i gardÅ‚a, a także do przemywania lub okÅ‚adów w różnegorodzaju schorzeniach skórnych, np.w trÄ…dziku, zapaleniu opryszcz-kowym i ropnym [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hanula1950.keep.pl