[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przynajmniej na 2-3 miesiące nale­ży wyłączyć z jadłospisu produkty, zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, wszystkie przetwory konserwo­wane, szczególnie te, które zawierają ocet.Trzeba ograniczyć spo­życie tłustego i smażonego pokarmu.W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, rybę, jajka, mięso.Najlepiej zupełnie zrezy­gnować z mleka.Z nabiału można spożywać biały tłusty ser (nie więcej niż 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (nie więcej niż l szklan­kę dziennie).Podstawę pożywienia powinny stanowić sałatki, ka­sze, warzywa, owoce oraz ich świeżo wyciśnięte soki.Odżywiać się należy zgodnie ze schematem łączenia produktów.Różne sche­maty odżywiania opisałem dokładnie w poprzedniej książce na str.114, 115.Dla tych, którzy nie znają książki „Jak żyć długo i zdro­wo" podaję uproszczony wariant łączenia produktów.Mamy przed sobą do wykonania bardzo trudne i ważne zadanie.Po pierwsze, powinni Państwo pozostać przy zwyczajnym, powszednim dla siebie zestawie pokarmowym, by organizm nie odczuwał niedoboru lub nadmiaru jakiejś substancji.I po drugie, produkty żywnościowe należy stosować w takim doborze, żeby były one trawione prawie równocześnie.To wyklucza przedostawanie się do jelit niestrawionych resztek i eliminuje wszystkie przykre skutki nierozumnego odżywiania.Najprostsza metoda zdrowego odżywia­nia, która pozwala osiągnąć wspaniałe rezultaty na drodze do uzdro­wienia organizmu została opracowana na przestrzeni tysiącleci - to bezcenny dar naszych przodków.Polega ona na tym, że pewne pro­dukty żywnościowe powinny być spożywane oddzielnie.Chodzi o to, że białko jest trawione w żołądku 2 - 4 godziny, a węglowodany - 20 - 40 minut.Podczas jedzenia spożywamy znacz­nie więcej węglowodanów niż białka, więc w ogólnej masie stra­wionych węglowodanów do dwunastnicy przenikają i kawałki biał­ka, które nie zdążyły jeszcze zostać strawione.A do tego nie wolno dopuszczać.Węglowodany są trawione przez enzym zasadowy, a białko -kwaśny.W żołądku kwas i zasada neutralizują się nawzajem i organizm musi wydzielać dodatkowe ilości kwaśnego enzymu, żeby strawić białko.Najprostszy przykład: zwyczajny nasz posiłek, podczas którego organizm jest zmuszony wydzielać 20 - 25 razy wię­cej enzymu kwaśnego tylko po to, żeby strawić 100 gramów mięsa, przy czym cała masa zjedzonego pieczywa i dodatków pozostaje nie strawiona.Do pokarmów białkowych zalicza się: mięso, ryby, jaja, ro­soły, bakłażany, fasolę, bób, orzechy, ziarna słonecznika.Do wę­glowodanów należą: pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód.Jed­noczesne spożywanie białka i węglowodanów jest niebezpieczne dla życia, ponieważ stwarza sytuację przeciążenia w procesie trawienia i prowadzi do niepotrzebnego nadmiernego zużycia bioche­micznej energii żołądka i jelit.Natomiast białko i węglowodany można w dowolnych ilo­ściach mieszać z tłuszczem i tak zwanymi „żywymi produktami", których długą listę tworzą owoce i warzywa (oprócz ziemniaków), zielenina, suszone owoce, jagody, soki.Dla zilustrowania przedstawiam poniżej bardzo prostą i wygodną tabelkę.Tabela 2BIAŁKOTŁUSZCZE I PROD.„ŻYWE”WĘGLOWODANYmięso, ryby, jaja, roso­ły, bakłażany, fasola, bób, orzechy, ziarna słonecznikasmalec, masło, oleje,margaryny i in.zielenina, owoce, owo­ce suszone, warzywa (oprócz ziemniaków), soki, jagody, arbuzy, wino wytrawnepieczywo, kasze, ziem­niaki, cukier, miódJeśli zasłonicie Państwo lewą część tabelki, to otrzymacie listę artykułów spożywczych, które można mieszać ze sobą w do­wolnych proporcjach spożywając pokarm węglowodanowy.Nato­miast jeśli zakryjecie prawą część tabelki, to otrzymacie listę ar­tykułów białkowych.Przerwa między spożywaniem jednego i dru­giego rodzaju pokarmu powinna być nie mniejsza niż dwie godziny.Zrozumiałe jest, że na początku taki podział wydaje się tro­chę trudny do zaakceptowania.Wiele osób denerwuje to, że muszą zrezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im się zjeść mięso.Ale mówi się, że zdrowie jest droższe.Ponieważ problem, co jeść i jak gotować pojawia się prak­tycznie u wszystkich, podam kilka przykładowych przepisów (patrz: aneks, str.165 - 172).Od razu zaznaczam, że podane przepisy są dobre zarówno dla chorych, jak i dla zdrowych.Proponuję wypracować nawyk jedzenia dwóch posiłków dziennie.Rano między 8 i 9 oraz wieczorem między 17 a 20.W przerwach między posiłkami można jeść warzywa i owoce, pić świeżo przygotowane z nich soki, wodę mineralną (pić przez 2 tygodnie, a potem zrobić miesiąc przerwy).Najlepiej jednak pić zieloną lub ziołową herbatę (rumianek, pokrzywa, melisa itp.) Uwa­ga! Pokarm należy dokładnie przeżuwać (każdy kęs minimum 30 razy).Kolejność przyjmowanych posiłków powinna być nastę­pująca:1.sok, herbata, woda mineralna2.sałatki3.podstawowy posiłek (rano z węglowodanów, wieczorem białkowy).W czasie spożywania posiłków nie należy popijać.Jeśli po jedzeniu chce się pić, można kilka razy przepłukać gardło.W celach profilaktycznych dla zdrowych ludzi najlepszy jest sok z marchwi z dodatkiem buraka w proporcji 4:l.W dzisiejszych czasach zdrowy człowiek to rzadkość, a przy różnych chorobach należy stosować różne połączenia soków.Ponieważ mówimy teraz o chorobach układu kostnego, to podam przepisy na soki, które wzmacniają kości.Uwaga! Soki należy pić 15-20 minut przed po­siłkiem lub 1 - 1,5 godziny po posiłku.W przepisach podane są ilości na jednorazową porcję soku.Soki należy pić 2 -3 razy dzien­nie.Stosować je należy w chorobach kości, mięśni, kręgosłupa, zapaleniu stawów, osteoporozie, uszkodzeniach zębów, podagrze, reumatyzmie i paradontozie.1.marchew - 250 g2.marchew 230 g + sałata 140 g + szpinak 85 g3.marchew 280 g + szpinak 170 g4.marchew 280 g + seler 115 g + korzeń pietruszki 60 g + szpinak 85 g5.marchew 280 g + burak 85 g + ogórek 85 g6.marchew 320 g + burak 85 g + sok z orzecha kokosowego 60 g7.szpinak 200 g8.marchew 230 g + seler 140 g + korzeń pietruszki 60 g9.cytryna 200 gSoki warzywne mogą być przygotowane rano lub wieczorem, najlepiej jednak przygotować je bezpośrednio przed spoży­ciem.Maksymalny okres przydatności do spożycia świeżo przygo­towanego soku warzywnego, przechowywanego w lodówce przy temperaturze O - 4 °C, to 8 - 10 godzin.Po wypiciu soku następnym posiłkiem powinna być surówka.Należy dbać, by surówki były smaczne i proste.Najlepiej przygotowywać je z warzyw sezono­wych, rosnących w rejonie, w którym żyjemy [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hanula1950.keep.pl