[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Znakomity uczony - specjalista do spraw żywienia, znawca diet - H.Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości, a doktor Walker dodał:.i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli).Informacja w mlekuW bioenergetyce istnieje teoria - każdy produkt żywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swoich „narodzin", rozwoju, dojrzewania itd.- jednym słowem kształtuje w człowieku „naturalny instynkt zachowawczy".Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia sobą mleko krowie, nietrudno się domyślić.Mądrzy jogowie, żeby nie spożywać krowiego mięsa i nie pić mleka uczynili krowę „świętą".Nawyk picia mleka w dużych ilościach, szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat, przywędrował z Ameryki.Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odżywki mleczne) i „obdarowywali" nim kraje Trzeciego Świata.Całej tej akcji towarzyszyła szeroko reklama o pożytkach płynących z mleka.Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.Rozstanie z „nałogiem"Czy wszystkie te argumenty przyjmują do wiadomości ci, u których mleko zajmuje czołowe miejsce w jadłospisie? Najprawdopodobniej nie.Człowiek z trudem rozstaje się z nałogiem.Jednak chcę poradzić, szczególnie ludziom starszym, zastąpienie mleka kefirem i chudym twarogiem.A wszyscy ci, którzy będą nadal pić mleko powinni przyjrzeć się uważnie swoim odczuciom.Czy po spożyciu mleka nie odczuwają żadnych dolegliwości jelitowych, nie mają wzdęcia brzucha itp.Oprócz tego należy pamiętać, że mleko z uwagi na specyficzne trawienie należy spożywać zawsze oddzielnie, nie łącząc go z innymi produktami.MĄKA CZY MĘKANadszedł czas na omówienie takiego pospolitego produktu jakim jest mąka.Otrzymuje się ją z ziaren zbóż.W zmielonej, nie oczyszczonej mące znajdują się witaminy grupy B, PP, F, substancje mineralne, fermenty, a więc wszystko to, co jest niezbędne dla naszego organizmu.Spożywając potrawy przygotowane z takiej mąki, człowiek otrzymuje 100% energii zawartej w ziarnach.W skład ziarna wchodzi skrobia - 85% i otoczka biologiczna - 15%.Substancje, znajdujące się w tej otoczce umożliwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi (przypomnijmy sobie zasadę mechanizmu „samotrawienia").Oczyszczona, rafinowana mąka nie posiada otoczki, a więc tego, co jest najlepsze i najpotrzebniejsze w ziarnie.Męki z oczyszczoną mąkąNa strawienie kawałka białego pieczywa lub drożdżówki potrzeba całego szeregu substancji, które będą pobierane z zapasów naszego organizmu.Mąka oczyszczona to skrobia, która jest pozbawiona informacji biologicznej (kodu) i dlatego będzie trawiona z trudem, a niestrawione jej resztki będą wypełniać fałdy tłuszczowe w naszym ciele.Każda gospodyni wie co się dzieje, gdy zanurzyć mąkę w ciepłej wodzie, ona pęcznieje, tworząc klajster, substancję podobną do kleju.Dokładnie tak samo niestrawiona skrobia pęcznieje w naszych jelitach, przeszkadzając normalnemu procesowi trawienia, na dodatek jeszcze niestrawiona skrobia jest głównym sprawcą tworzenia się złogów we krwi, zanieczyszczenia naczyń krwionośnych i powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.Żeby pieczywo, ciastka, herbatniki, bułeczki i praktycznie wszystkie produkty z białej mąki wyglądały bardziej apetycznie, stosuje się do ich produkcji różnorodne domieszki: barwniki, środki aromatyczne, środki odkwaszające, przyspieszacze, utrwalacze, spulchniacze (środki spulchniające) itp.Gdzie się później podziewają te „domieszki"? Niestety pozostają w nas do końca życia.Pod wpływem tych „domieszek" naczynia krwionośne „drętwieją" i mąka zamienia się w mękę.Niebezpieczne drożdżePraktycznie wszystkie gatunki chleba wypiekane są na drożdżach piekarskich, a drożdże, jak wiemy, powodują procesy fermentacyjne w jelitach.Oprócz tego, jak stwierdzili amerykańscy naukowcy, drożdże aktywizują powstawanie nowotworów w organizmie.Spożywając chleb, zamieniamy swój układ pokarmowy w „pole walki" między drożdżami, znajdującymi się w pieczywie i naturalną mikroflorą jelit.A ponieważ chleb spożywamy od najmłodszych lat, to właściwa Mikroflora u większości osób - to rzadkość.Zaparcia, wzdęcia brzucha, choroby układu pokarmowego - to w wielu przypadkach skutki nadmiernego spożywania chleba, bulek itp.Przaśny chlebSzkodliwość pieczywa drożdżowego, które po raz pierwszy pojawiło się w Egipcie około 15 tyś.lat temu, była stwierdzona już dość dawno, Wiele narodów, żeby uchronić się przed wymieraniem piekło tylko przaśny chleb i zwyczaj ten utrwalali w formie religijnych dogmatów.Na przykład w Biblii czytamy: „Nic kwaśnego nie spożywajcie, wszędzie gdzie będziecie przebywać, jedzcie tylko przaśny chleb".To bardzo Korzystna i mądra rada.Myśl o tym, by zrezygnować z białego pieczywa u wielu osób może spowodować szok, ale jeśli jest Państwu drogie własne zdrowie - zdecydujecie się na ten krok.Proszę starać się spożywać chleb z mąki grubo mielonej, lub pieczony bez użycia drożdży.Proszę nie jeść świeżego chleba, należy odczekać 1-2 dni, dopóki drożdże nie stracą swojej aktywności i przestaną być szkodliwe.Można opiekać chleb w tosterach, sporządzać suchary, grzanki.Błędne kołoWszystkie „wzbogacone" kasze, podobnie jak i ziarna są pozbawione tych wartościowych substancji, które znajdują się w ich otoczce i będąc oczyszczonymi są trudno przyswajalną skrobią.Dlatego też zaleca się spożywanie nie oczyszczonych kasz i nie oczyszczonego ryżu.Rafinowane i „wzbogacone" pożywienie (cukier, herbatniki, wędliny, czypsy, pieczywo itp.) zwykle zawierają mało wody, a nadmiar soli lub cukru.Spożywając takie produkty odczuwamy pragnienie, dlatego też popijamy je różnymi płynami.Tak tworzy się biedne koło.A mianowicie: spożywanie rafinowanych produktów powoduje pragnienie, co z kolei wywołuje zapotrzebowanie na napoje, by je zaspokoić.Płyny wypłukują soki trawienne, co zakłóca procesy trawienne poprzez gwałtowny brak witamin i fermentów.A więc znów odczuwamy pragnienie, zaspokajamy je płynami itd.W rezultacie przybywamy na wadze, napełniamy się wodą, stajemy się ociężali, odczuwamy brak energii i sił.Jakie jedzenie, taki nastrójJak się okazuje rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale również oddziaływują na psychikę.Jeśli ktoś ma niezrównoważony charakter i jest nadpobudliwy w kontakcie z innymi, przede wszystkim powinien zmienić swój jadłospis i przejść na naturalne pożywienie - tak radzą indyjscy lekarze.Japończycy często żartują: „Jeśli małżonkowie dzień rozpoczęli od kłótni - niech pomyślą o tym co jedli poprzedniego dnia".Amerykańscy psychologowie twierdzą, że zmniejszenie w jadłospisie człowieka ilości cukru, mięsa i kawy obniża ich agresywność o 50%.Według nich - wniosek jest jeden - przestępczość, podobnie jak i chorobę należy leczyć naturalną dietą.Nasi mądrzy przodkowie wiedzieli o tym znacznie wcześniej.Mądrość wschodnia głosi: „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza".Czytelnik może pomyśli: jak żyć bez wędliny, białego pieczywa, kawy, cukierków, czekolady itp.? Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów.Więcej fantazji! Jeżeli bardzo chcemy, to możemy czasami zjeść cukierka, ulubione ciastko, plasterek wędliny.„Trucizna" w niedużych ilościach nie jest szkodliwa [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • hanula1950.keep.pl